“Evenementen nationale feestdag gaan door, maar met extra veiligheidsmaatregelen”

Evenementen nationale feestdag gaan door, maar met extra veiligheidsmaatregelen

De evenementen naar aanleiding van de nationale feestdag zullen doorgaan, maar wel onder verscherpte veiligheidsmaatregelen. Dat heeft premier Charles Michel bevestigd na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Een Belgische link met de aanslag in Nice lijkt er voorlopig niet. “We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3”, verzekerde Michel. “Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen zeker voor een aanpassing van de maatregelen. De veiligheidsdiensten werken hard om te bepalen welke maatregelen we kunnen treffen.”

Volgens de eerste minister hielden de Belgische veiligheidsdiensten al langer rekening met de mogelijkheid van aanslagen met voertuigen. “Om evidente redenen zal ik niets zeggen over het type maatregelen, maar we waren al waakzaam voor dergelijke scenario’s”, klonk het. Niettemin zullen de veiligheidsdiensten overal in Europa rekening moeten houden met nieuwe modi operandi.

Belgische slachtoffers zijn nog niet gekend, bevestigde Michel voorts. Hij beseft echter dat het zuiden van Frankrijk veel Belgen aantrekt, zeker in de vakantieperiode. De bevoegde diensten staan dan ook in permanent contact met de Franse autoriteiten én met de families die nog in het duister tasten over naasten in de regio.

Van een Belgische link met de dader lijkt geen sprake. “We moeten het onderzoek in Frankrijk de nodige ruimte geven, maar op dit moment hebben we daar geen formele indicatie van”, besloot premier Michel.

bron: Belga