Brexit - Twee op de drie ondernemers verwacht impact door Brexit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Uit een bevraging van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka blijkt dat vooral de Brexit reden tot ongerustheid geeft voor de tweede helft van dit jaar. "Vijfenzestig procent van de ondernemers verwacht impact op korte of lange termijn en 10 procent van de ondernemers vreest effectief omzetverlies." Voorts vreest de helft van de bevraagde ondernemers de negatieve impact op de conjunctuur in het algemeen. En 88 procent zegt dat de onzekerheid door de Brexit investerings- en uitbreidingsplannen tijdelijk stopzet.

Voka-topman Hans Maertens wijst er daarom op dat een snelle opstart van de Brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk belangrijk is. "Onzekerheid wordt al snel nervositeit en dat is niet goed voor onze economie."

Nochtans zegt Voka dat meer dan 70 procent van de ruim 600 bevraagde ondernemers de omzet zag stijgen in de eerste jaarhelft. Ook zegt 73 procent dat de tewerkstelling dan gestegen is. Maar voor de tweede jaarhelft zetten de ondernemers dus een andere plaat op. Ze zijn onzeker voor die periode, vooral de conjunctuur baart hen kopzorgen. Naast de Brexitkoorts spelen ook de voorbije vakbondsacties en de terreuraanslagen op. Die drie factoren zorgen er volgens Voka voor dat klanten wachten met investeren en orders.

bron: Belga