Wilmots moet opkrassen

Belgium's coach Marc Wilmots reacts during the Euro 2016 quarter-final football match between Wales and Belgium at the Pierre-Mauroy stadium in Villeneuve-d'Ascq near Lille, on July 1, 2016. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Na vier jaar zit het rijk van Marc Wilmots als bondscoach erop. De voetbalbond heeft zijn lopende contract ontbonden. “Op het voorbije EK zijn de vooropgestelde doelstellingen niet bereikt”, klinkt het.

Wilmots krijgt dus de rekening gepresenteerd voor de vroegtijdige uitschakeling op Euro 2016. De Rode Duivels werden er in de kwartfinales gewipt door Wales, en dat terwijl de voetbalbond minstens een plaats bij de beste vier ambieerde. “Er is de gemeenschappelijke overtuiging dat er een nieuwe impuls nodig is om deze groep naar een topresultaat op een eindtornooi te stuwen”, luidt de officiële uitleg van de voetbalbond.

Open vizier

Wilmots had nog een contract tot het WK van 2018, maar dat werd in onderling overleg ontbonden. Iemand anders krijgt dus de taak om de Duivels naar Rusland te loodsen. Wie dat wordt, is voorlopig nog niet bekend. “We starten de zoektocht naar een nieuwe bondscoach in alle transparantie en met open vizier”, klinkt het. “De bedoeling is om met die nieuwe coach de wedstrijden in september aan te vatten.”

Oefenen tegen Spanje

Op 1 september oefenen de Belgen in het Koning Boudewijnstadion tegen Spanje, een vrienschappelijke wedstrijd die vorig jaar moest uitgesteld worden omwille van de terreurdreiging. Vijf dagen later, op 6 september,  werken Kevin De Bruyne en co in Cyprus hun eerste kwalificatiematch voor het WK af.