Sp.a: “Herfederalisering rookgordijn om eigen falen te verbergen”

Sp.a: "Herfederalisering rookgordijn om eigen falen te verbergen"

Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de communautaire spielerei van Open Vld en N-VA de voorbije dagen. “Hou op met die steriele discussie, de legislatuur is niet eens halfweg. Bovendien hebben ze Vlaams en federaal alle touwtjes in handen. Dat ze beleid voeren”, hekelt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. Vlaams minister-president Geert Bourgeois brak dit weekend een lans voor een nieuwe staatshervorming in 2019. Vanuit Open Vld werd daarop gereageerd met een pleidooi voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheidsdomeinen.

Volgens oppositiepartij sp.a gaat het om niet meer dan een “rookgordijn” om het eigen falen te verbergen. “Voorbeelden genoeg. Alle Vlaamse partijen zijn voor een rijbewijs met punten, maar dat zit geblokkeerd. Rond het mobiliteitsbudget worden maar geen stappen vooruit gezet. De kinderbijslag dreigt een miskleun te worden. En de begrotingen zitten Vlaams en federaal vol gaten.”

“Dat ze beleid voeren en de hefbomen gebruiken die ze in handen hebben”, sneert Vandenbroucke. “Open Vld en N-VA zitten Vlaams en federaal aan de knoppen. Dat al die zaken vast zitten, is hun verantwoordelijkheid. Dat heeft niets met structuren te maken.”

Zelf is sp.a niet prinicipieel tegen de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden. “Maar de kwestie is vandaag niet aan de orde”, besluit Vandenbroucke.

bron: Belga