Fotograaf Dirk Braeckman voor Vlaanderen naar Biënnale van Venetië

De Gentse fotograaf Dirk Braeckman zal samen met curator Eva Wittocx van het Leuvense Musem M Vlaanderen vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten in 2017. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). Dirk Braeckman werd door een jury geselecteerd uit een shortlist van vijf, verduidelijkt het kabinet-Gatz de keuze. “De jury beoordeelde de vijf voorstellen na een mondelinge toelichting van de kunstenaars en de curatoren”, zegt een woordvoerster. “Alle vijf voorstellen maakten een zeer sterke indruk, niettegenstaande ze vertrokken vanuit een zeer verschillend artistiek oogpunt. Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx wisten de jury te overtuigen met een sterk persoonlijk verhaal, waarbij het medium fotografie op een unieke manier benaderd wordt. Het experiment van Dirk Braeckman, met het proces van de fotografie en de technieken van de donkere kamer, geven zijn foto’s een uitzonderlijke picturale kwaliteit. Het werk komt heel authentiek over en heeft een hoge sensualiteit. De opstelling in het Belgisch paviljoen, dat zich hiervoor perfect leent, versterkt het geheel.”

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zegt zich helemaal in de keuze terug te vinden. “Ik heb er vertrouwen in dat Dirk Braeckman in Venetië hoge ogen zal gooien”, zegt Gatz. “Ik deel de mening van de jury dat die Biënnale voor Braeckman op het goede moment komt om zijn carrière helemaal naar een topniveau te tillen.”

De 57ste Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten vindt plaats van 13 mei tot 26 november 2017. België beschikt in het centrum van de Biënnale over een landenpaviljoen dat Vlaanderen in een beurtrol met de Franse gemeenschap kan invullen.

bron: Belga