Aanhouding Mehdi Nemmouche met twee maanden verlengd

Aanhouding Mehdi Nemmouche met twee maanden verlengd

Mehdi Nemmouche (30), de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is voor de Brusselse raadkamer verschenen en die heeft zijn aanhouding met twee maanden verlengd. Dat meldt het federaal parket. De twee andere verdachten in de zaak, de 26-jarige Nacer Bendrer en de 28-jarige Mounir Atallah, zitten ook nog in de cel. Het onderzoek zit intussen in een eindfase, al wordt er wel nog gezocht naar een vierde mogelijke verdachte. De aanslag op het Joods Museum vond op 24 mei 2014 plaats en eiste vier mensenlevens. Een week na de aanslag, op 30 mei, werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is er geen enkel staalhard bewijs tegen de man, maar zowel de raadkamer als de kamer van inbeschuldigingstelling hebben zijn aanhouding steeds verlengd.

Begin december 2014 werd nabij Marseille een tweede verdachte opgepakt, de 26-jarige Nacer Bendrer. Die had samen met Nemmouche in de cel gezeten en stond in de weken voor de aanslag in nauw contact met hem. Bendrer zelf ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag, maar is ook nog aangehouden.

De derde verdachte, Mounir Atallah, werd op 1 juli 2015 aan België uitgeleverd en heeft hoofdverdachte Mehdi Nemmouche in april 2014 ontmoet in Marseille.

Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

bron: Belga