Belgen heersen op flanken Mont Ventoux

Belgium's Thomas De Gendt celebrates as he crosses the finish line of the 178 km twelvelth stage of the 103rd edition of the Tour de France cycling race on July 14, 2016 between Montpellier and Chalet-Reynard. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Met Thomas De Gendt en Serge Pauwels hebben de Belgen respectievelijk de eerste en tweede plaats in de Tourrit naar de Mont Ventoux binnengehaald. De Lotto-Soudal-renner neemt ook de bolletjestrui over.

Rit 12 in de Tour de France bracht een dag vol hectiek en heroïsme. De renners die dachten dat ze na de waaieretappe van woensdag van de wielergoden een snipperdag mochten nemen, waren eraan voor de moeite. Het peloton stond een rit te wachten die van start tot finish bol stond van de nervositeit, met aan het einde twee Belgen die de Franse feestdag verknalden en een gele trui die letterlijk een berg opliep (zie hieronder).

De rit begon met bibberende knieën bij de klassementsrenners. Het weerbericht gaf namelijk opnieuw een strakke wind aan, waardoor de kans op waaiervorming in het peloton heel reëel was. Dertien renners ontsnapten aan de drukte van het peloton en kozen voor de aanval. In die groep zaten vier Belgen: De Gendt, Pauwels, Keisse en Vanmarcke. Ze kregen veel vrijheid van de Sky-ploeg van gele trui Froome en bouwden een voorsprong uit die maximaal 18 minuten bedroeg. Ruim voor slotklim was al duidelijk dat de winnaar bij de vroege vluchters te vinden was.

Achteraan maakte de wind ondertussen enkele slachtoffers. De tempobeulen van Quick Step zette het peloton op een lint, waardoor onder andere Thibaut Pinot, drager van de bolletjestrui, in een achterliggend groepje verzeild geraakte.

De Gendt haalt het op wilskracht

Het orgelpunt van de dag was gereserveerd voor de mythische flanken van de Mont Ventoux. De beklimming mocht door de weersomstandigheden dan wel met 7 kilometer ingekort zijn, er bleven nog steeds 13 kilometer aan asfalt vreten over. Tijdens die lijdensweg bleek al snel dat er vooraan drie man het sterkst waren, de Spanjaard Daniel Navarro en zowaar twee Belgen, De Gendt en Pauwels. Ondanks enkele versnellingen van die laatste, ging het trio samen de laatste hectometers in. Navarro moest als eerste lossen en daarna ontdeed De Gendt zich met sprekend gemak van zijn landgenoot. De renner van Lotto-Soudal bezorgt zijn ploeg zo een eerste zege in deze Tour, klimt opnieuw naar de leiding in het bergklassement en behaalt zijn grootste overwinning sinds zijn zege op de Stelvio.

De overgelukkige winnaar droeg zijn zege op aan Stig Broeckx, zijn ploegmaat die nog steeds in een coma ligt na een aanrijding met een moto. “Ik en de andere jongens van de ploeg denken elke dag aan hem. We vechten voor Stig, dat is al weken ons motto. Hopelijk verbetert zijn situatie snel”, klonk het.

Froome loopt Mont Ventoux op na materiaalpech

Froome VentouxEen ongezien beeld op de Mont Ventoux gisteren. Geletruidrager Chris Froome die zich in de laatste kilometer al lopend een weg baant door de supporters. Hij had enkele meters daarvoor zijn fiets achtergelaten, nadat die beschadigd was geraakt in een val. Zijn medevluchter Richie Porte was op wedstrijdmotor geknald, die moest stoppen voor een supporter. In afwachting van een nieuwe tweewieler besloot Froome dan maar om al wat meters te voet af te leggen. Hij was iets daarvoor gedemarreerd en had zijn concurrenten achter hem gelaten, maar die staken hem door de materiaalpech in extremis nog voorbij. Even leek het alsof de Brit zijn gele trui kwijt zou zijn, maar de Tour-organisatie greep na afloop in. Froome blijft leider in het algemeen klassement, met 47 seconden voor op Adam Yates en 56 seconden op Nairo Quintana.

Foto AFP / L. Bonaventure en Belga / J. Pachoud