Franse minister Macron roept aanhangers op door te gaan “tot de overwinning”

Franse minister Macron roept aanhangers op door te gaan
Franse minister Macron roept aanhangers op door te gaan "tot de overwinning"

De Franse minister van Economie Emmanuel Macron (38) heeft dinsdag de speculaties over zijn presidentiële ambities verder gevoed door zijn supporters op te roepen zijn beweging ‘En Marche!’ “naar 2017 en naar de overwinning” te brengen, zonder zich evenwel kandidaat te stellen. “Vanaf vanavond, moeten we zijn wat we zijn, dat wil zeggen de beweging van de hoop. Die beweging kan door niemand tegengehouden worden (…) We zullen ze samen naar 2017 en naar de overwinning brengen”, verklaarde hij zonder zich officieel kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.
De minister nam de verwarring die bestaat over zijn mogelijke ambities om in het Elysée te zetelen niet weg, maar versterkte ze nog door te zeggen “een programma en een visie te willen uitdragen”, en “het land te willen veranderen”.
Eerder dinsdag uitte eerste minister Manuel Valls nog zijn ergernis over de door zijn minister van Economie georganiseerde bijeenkomst. “Het is tijd dat het stopt”, zo zei hij.
De speculaties over een eventuele kandidaatstelling door Macron volgend jaar zijn het gevolg van peilingen die huidig president Hollande maar weinig kans geven om herverkozen te raken. De voormalige zakenbankier zei aan zijn aanhangers dat hij Hollande “niet genoeg kan bedanken” voor zijn vertrouwen in hem, maar tegelijk noemde hij hem een leider van een land dat “de verbroken beloftes beu is”.
“Deze wereld is oud, gebruikt en moe, we moeten haar veranderen”, aldus Macron. “Wat we nodig hebben zijn geen voorstellen voor die of die hervorming, wat we nodig hebben is een hervorming van het land. In die strijd gaan we alle risico’s nemen, en ik neem ze met u”, zo verzekerde hij.

Bron: Belga