FBI stopt onderzoek naar vliegtuigkaping na 45 jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

De FBI heeft in een legendarische afpersingszaak het onderzoek naar vliegtuigkaper D.B. Cooper na 45 jaar stopgezet. Er wordt niet meer actief naar hem gezocht, deelde Amerikaanse federale politie lokale tijd mee. Cooper had in 1971 een Boeing 727 van de luchtvaartmaatschappij Northwest van Portland naar Seattle gekaapt. Hij overhandigde een briefje aan een stewardess, waarin geschreven stond dat hij een bom zou laten ontploffen indien hij geen 200.000 dollar en vier parachutes zou krijgen. Nadat hij het geld en de parachutes op de luchthaven van Seattle had gekregen en de 36 passagiers en twee bemanningsleden had vrijgelaten, liet hij de piloot koers zetten richting Mexico. Boven het zuidwesten van de staat Washington sprong hij in het holst van de nacht vanop 3,5 kilometer hoogte en onder barre weersomstandigheden met twee parachutes en de buit uit het vliegtuig.

De dader had zijn ticket voor de vlucht 45 jaar geleden op de vooravond van Thanksgiving Day (de vierde donderdag van november) gekocht onder de naam Dan Cooper. Zijn werkelijke identiteit is onbekend en dat zal nu waarschijnlijk ook zo blijven. De FBI had alle geloofwaardige aanwijzingen grondig nagegaan, verzamelde alle beschikbare bewijzen en ondervroeg alle getuigen, klinkt het nu. De voor het onderzoek beschikbare middelen zullen nu voor meer dringende zaken benut worden.

De zaak, een van de langstlopende en meest tot de verbeelding sprekende uit de geschiedenis van de FBI, zorgde voor veel opzien en werd ook verfilmd. In 1981 vertelt de bioscoopfilm "The Pursuit of D.B. Cooper" het verhaal. In verschillende steden zijn er restaurants met de naam "D. B. Cooper's".

bron: Belga