Britse burgers in Brussel tonen meer interesse in Belg worden

Van de 2.273 Britse burgers die ingeschreven zijn in de stad Brussel hebben er sinds het brexit-referendum op 23 juni 70 navraag gedaan naar een mogelijke naturalisatie tot Belg. Drie dossiers zijn ook effectief opgestart. Dat meldt het kabinet van Alain Courtois, de schepen van Burgerlijke Stand en Bevolking. In de Brusselse deelgemeente Elsene hebben zelfs 140 van de in totaal 1.535 Britten, omgerekend bijna tien procent, navraag gedaan. De bevolking van Elsene, dat het Europees Parlement op zijn grondgebied heeft, bestaat voor een derde uit niet-Belgische Europese inwoners. Het is ook de deelgemeente met de meeste Britten. Een aanzienlijk deel van hen is via hun job gelinkt aan de Europese Unie, en hecht dus veel belang aan de unie.

Boris Dilliès, de verantwoordelijke schepen van Ukkel, heeft het over een dertigtal navragen en twaalf geopende dossiers in zijn gemeente.

Deelgemeente Etterbeek, waar 753 Britse burgers wonen, ontving de dag na het referendum 20 aanvragen, en de maandag en dinsdag daarop nog eens 17 extra. Sindsdien doen daar ongeveer vijf Britten per dag navraag naar een mogelijk naturalisatie. Elf dossiers zijn al geopend.

Slechts weinig geïnteresseerden voldoen echter aan de voorwaarden voor naturalisatie, stellen de schepenen. Zo komen veel van de Britten in kwestie werken voor verschillende Europese instellingen met behulp van een op maat gemaakte identiteitskaart, en dus niet met een Belgische.

Volgens artikel 12bis van het Wetboek van de Belgische nationaliteit kan iedereen die minstens 5 jaar op Belgisch grondgebied woont, minstens één van de drie landstalen spreekt en blijk kan geven van sociale en economische integratie zich opgeven om Belg te worden.

bron: Belga