Afzetting Rousseff kan nog vermeden worden

Afzetting Rousseff kan nog vermeden worden
Afzetting Rousseff kan nog vermeden worden

De kans dat de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff vermeden kan worden, wordt steeds groter. Dat heeft haar voorganger Luiz Inacio Lula da Silva gemeld. Volgens hem hangt haar lot nog af van slechts zes senatoren. Lula, de oprichter van de Arbeiderspartij van Rousseff, is positief over de uitkomst van de afzettingsprocedure.
“Het is vandaag gemakkelijker om de afzetting te overwinnen dan vroeger. Want vroeger werd de Kamer van Volksvertegenwoordigers bijna volledig beïnvloed door haar voorzitter (Eduardo Cunha, die donderdag ontslag nam, red.), daarna is er de start geweest (van de afzettingsprocedure in de Senaat) en vandaag hangt het lot van Dilma af van slechts zes stemmen”, aldus Lula dinsdag op radiozender Jornal.
Rousseff is sinds 12 mei geschorst in afwachting van een vonnis rond de vermoedelijke fraude met overheidsgelden in 2014, toen ze opnieuw verkozen werd als president, en begin 2015. De finale stemming rond de afzetting vindt plaats tussen 25 en 27 augustus. Om Rousseff te ontslaan als president is een tweederdemeerderheid nodig in de Senaat, wat neerkomt op minstens 54 stemmen. Indien ze minder stemmen tegen zich krijgt, kan ze haar functie opnieuw opnemen.
In mei stemde nog een meerderheid van de senatoren voor een afzetting van de president, maar haar aanhangers hebben er vertrouwen in dat de ze bij de definitieve stemming dat resultaat kunnen omkeren. De tegenstanders van Rousseff, aanhangers van interim-president Michel Temer, gaan er echter van uit dat het wel degelijk tot het ontslag van Roussef zal komen.
Rousseff zelf ziet de afzettingsprocedure als een “parlementaire staatsgreep” die in gang werd gezet door haar vicepresident Temer, die ze een verrader noemt.

Bron: Belga