“Weyts moet beleid ten opzichte van De Lijn dringend bijsturen”

Weyts moet beleid ten opzichte van De Lijn dringend bijsturen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) moet dringend zijn beleid ten opzichte van De Lijn bijsturen. Dat zegt Groen-parlementslid Björn Rzoska in een reactie op de eindevaluatie van de beheersovereenkomst 2011-2015 die De Lijn maakte. De vervoersmaatschappij haalde verschillende doelstellingen niet. “De Lijn noteerde vorig jaar 20 miljoen reizigersritten minder dan in 2011. Een daling van 3,5 procent dus, terwijl De Lijn het doel had om tegen vorig jaar een reizigersgroei van 10,5 procent te realiseren”, zegt Rzoska. “De besparingen van de regering-Bourgeois en het gevolg van duurdere tickets zitten zeker bij de oorzaken van de daling.”

Volgens Rzoska werd geen enkele van de van de prioritaire tevredenheidsfactoren gehaald. “Reizigers vinden het belangrijk dat hun tram of bus stipt rijdt, en hen snel en veilig op hun bestemming brengt. Op al die wensen van de reizigers blijft De Lijn in gebreke.” Rzoska vindt dat Weyts dringend actie moet ondernemen om het veilig rijgedrag van de chauffeurs te bevorderen. “Dat er vorig jaar 212 meer ongevallen met eigen verantwoordelijkheid van De Lijn gebeurden, aanvaarden we niet.”

Het parlementslid betreurt ook dat aan één op de vijf hoofdhaltes van De Lijn nog geen fietsvoorzieningen zijn. “Het voornemen was om vorig jaar al aan 95 procent van de hoofdhaltes fietsvoorzieningen klaar te hebben. Hier moet Weyts dringend actie ondernemen. Als je zowel fiets als bus en tram wil bevorderen, de zogenaamde combimobiliteit, dan zijn fietsvoorzieningen aan elke hoofdhalte van De Lijn echt wel een minimum.”

bron: Belga