Seksueel geweld overschaduwt feestelijkheden Pamplona

door
Belga
Leestijd 1 min.

De stierenlopen in Pamplona zorgen traditioneel voor een rush van testosteron bij de aanwezigen. Iets te veel testosteron, zo blijkt. Sinds het begin van de San Fermínfeesten in Pamplona zijn al vijftien mensen opgepakt voor seksueel geweld, zo meldt het stadhuis in een persbericht. Het stadsbestuur, dat dit jaar actief campagne voert voor "feesten zonder seksuele agressie", heeft vijftien klachten rond seksuele agressie geregistreerd sinds het begin van de feesten op 6 juli. Seksuele agressie omvat in Spanje ook verkrachtingen.

Twee verdachten zijn intussen vrijgelaten en één zaak is geklasseerd. Zaterdag diende een 22-jarige Française klacht in wegens verkrachting. 's Ochtends werden ook vijf mannen opgesloten voor een groepsverkrachting die ook werd gefilmd. De autoriteiten maakten niet bekend of het bij de andere klachten ook ging om verkrachting.

De gebeurtenissen brachten diezelfde avond duizenden personen op straat om te protesteren tegen seksueel geweld. De burgemeester van Pamplona, Joseba Asiron, verklaarde maandag "veel woede te voelen" rond de gebeurtenissen. Hij wijst er wel op dat het positief is dat de vrouwen naar buiten komen met hun verhaal, en moedigt slachtoffers aan om klacht in te dienen.

Elk jaar reizen duizenden bezoekers naar Pamplona voor de San Fermínfeesten in Pamplona, die bekend staan omwille van de controversiële stierenlopen. De feesten gaan dit jaar nog door tot 14 juli.

Bron: Belga