Russische avonturier stijgt op in Australië voor recordpoging met luchtballon

Russische avonturier stijgt op in Australië voor recordpoging met luchtballon

De Russische avonturier Fedor Konyukhov is dinsdag in West-Australië opgestegen, in een poging om het wereldrecord te verbreken van een solovlucht rond de wereld in een heteluchtballon, zo berichtten verschillende media.
De 65-jarige Konyukhov hoopt het wereldrecord van de Amerikaanse Steve Fossett te verbreken, die in 2002 op dezelfde plek ten noorden van Perth vertrok om in 13 dagen de wereld rond te vliegen.
“Ik hou van reizen. Dat is de waarheid. Ik was 15 jaar oud toen ik op mijn eerste avontuur vertrok. Het is mijn levensstijl”, zei hij aan televisiezender ABC in Perth, alvorens om 07.45 uur op te stijgen (dinsdag om 01.45 uur Belgische tijd).
Konyukhov zal 33.000 kilometer oostwaarts vliegen boven Australië, Nieuw-Zeeland, de Stille Oceaan, Chili, Argentinië, de
Atlantische Oceaan, Zuid-Afrika en de Indische Oceaan, om dan weer in West-Australië te landen.
De ballon is 52 meter hoog en weegt 1.600 kilo, terwijl de gondel net groot genoeg is om één persoon te dragen.
Hij is van plan om een snelheid van 300 kilometer per uur te bereiken in de straalwind op hoogtes tussen 5.000 en 8.000 meter waar de buitentemperaturen min 40 graden Celsius bedragen.
De hele tijd zal hij in contact staan met zijn controlecentrum in België voor weervoorspellingen.
Konyukhov is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder zeilde hij al rond de wereld, wandelde hij al op de Noord- en Zuidpool, beklom hij de Mount Everest en roeide hij 16.000 kilometer in de Stille Oceaan in 160 dagen.

bron: Belga