Oostenrijkse regering laat geboortehuis Hitler onteigenen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na jarenlang getouwtrek is een einde gekomen aan het geduld van de Oostenrijkse staat. De eigenares van het geboortehuis van Hitler wordt onteigend. Ze had zich tegen een passende bestemming verzet. Het geboortehuis van dictator Adolf Hitler (1889-1945) in Braunau is voortaan eigendom van de Oostenrijkse staat. De rood-zwarte coalitie besliste dinsdag tot de onteigening van het pand. Met een aangepaste bestemming of zelfs de afbraak wil de staat voorkomen dat het gebouw zich ontwikkelt tot bedevaartsoord van extreemrechts.

De staat was er niet in geslaagd om met de eigenares een bestemming te vinden voor het al jaren leegstaande gebouw. De vrouw zal nu een schadeloosstelling krijgen. Het parlement wil het akkoord in september ook formeel afhandelen. Een commissie zal dan ook voorstellen voor de toekomst van het pand presenteren.

Voor de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Sobotka (ÖVP), blijft een afbraak de beste oplossing. Probleem is echter de wet op bescherming van monumenten. Het huis staat sinds 1993 als deel van de zogenaamde Salzburger Vorstadt onder bescherming. De nazi's hadden het gebouw in 1938 al in bescherming genomen.

De 16.000 inwoners tellende gemeente aan de Duits-Oostenrijkse grens worstelt al vele jaren met de omgang van zijn historisch erfgoed. Een informatiebord en een gedenkteken uit het voormalige concentratiekamp Mauthausen ("Nie wieder Faschismus") wijst de omgeving erop dat Hitler zijn eerste levensjaar in dat huis heeft doorgebracht. Het gebouw kan weer als stadsbibliotheek of als volksuniversiteit gebruikt worden, zei Florian Kotanko van de lokale vereniging voor hedendaagse geschiedenis.

De staat had het huis in 1972 gehuurd en er jarenlang een werkplaats voor gehandicapten in ondergebracht. Omdat de huisbazin nodige verbouwingswerken weigerde, stond het pand sinds 2011 leeg.

bron: Belga