Inzet militairen in gevangenissen kostte ruim 650.000 euro

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de inzet van militairen in de gevangenissen hing een prijskaartje van 654.806 euro. Dat heeft minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) dinsdag in de Kamer verklaard. Door de stakingen in de Brusselse en Waalse gevangenissen deed de regering een beroep op het leger om de basisrechten van de gedetineerden te garanderen. De kost voor die opdracht, die ondertussen achter de rug ligt, zal worden gedekt door de interdepartementele provisie. Begin mei besliste de regering-Michel militairen in te schakelen in de gevangenissen om "humanitaire ondersteuning" te bieden. Stéphane Crusnière (PS) interpelleerde minister Wilmès in de bevoegde Kamercommissie om de precieze kostprijs van die inzet te weten te komen.

Het ging om exact 654.806 euro. "Ik herinner eraan dat toen snel een antwoord moest worden geboden op een bijzonder moeilijke situatie voor de gedetineerden die zich in humanitaire zware omstandigheden bevonden, in hoofdzaak als gevolg van de aanhoudende stakingen", stelde de minister.

Crusnière wil dat militairen niet langer worden ingeschakeld voor taken die niets te maken hebben met operaties in het buitenland of hulp aan de natie. "We weten dat het aantal militairen gaat dalen, terwijl we steeds meer van onze militairen vragen. Ze zijn op straat en indien er zich een probleem stelt in de gevangenissen, worden ze daar ook gevraagd. En ze moeten ook deelnemen aan buitenlandse missies. Op termijn gaat zich daar een probleem stellen".

bron: Belga