VS sturen 560 bijkomende militairen naar Irak

De Verenigde Staten zullen 560 extra militairen naar Irak sturen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Ashton Carter maandag tijdens een onaangekondigd bezoek aan Bagdad meegedeeld. De extra manschappen zijn volgens hem nodig om Irak bij te staan in de strijd tegen de jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Concreet zullen de soldaten gestationeerd worden aan de luchtmachtbasis van Qayyara, waar ze moeten zorgen voor strategische en logistieke ondersteuning.

De strategisch gelegen luchtmachtbasis van Qayyara, zowat 50 kilometer ten zuiden van het IS-bolwerk Mosoel, werd nog maar zaterdag door het Iraakse leger heroverd op IS. Het is nu de bedoeling dat de basis gebruikt wordt als “lanceerplatform” voor de herovering van Mosoel

De beslissing van Carter brengt het aantal Amerikaanse militairen in de VS officieel op 4.647. Volgens de krant Washington Post ligt het werkelijke aantal eerder in de buurt van de zesduizend, wanneer ook de ‘militaire adviseurs’ worden meegeteld.

Bron: Belga