Juncker "velt geen oordeel" over Barroso bij Goldman Sachs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voormalig Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso schendt de ethische gedragscode niet door aan de slag te gaan bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dat heeft de woordvoerder van huidig voorzitter Jean-Claude Juncker maandag aangestipt. Een politiek oordeel over de omstreden beslissing van zijn voorganger velde Juncker niet. Goldman Sachs maakte vrijdag bekend dat Barroso aan de slag gaat bij de bank. De keuze van de Portugees, die de Europese Commissie leidde van 2004 tot 2014, weekte het voorbije weekeinde heel wat kritiek los bij linkse Europarlementsleden. Barroso zou zich volgens de criticasters bezondigen aan een staaltje draaideurpolitiek dat de reputatie van Europa nog meer schade toebrengt op een moment dat het vertrouwen van de burgers reeds op een laag pitje brandt.

De Commissie velde maandag geen oordeel. "Als algemene regel geldt dat voorzitter Juncker geen commentaar wenst te geven op beslissingen van zijn voorgangers", zei zijn woordvoerder. Juncker kreeg pas na de bekendmaking een telefoontje van Barroso. Dat hoefde ook niet eerder. Enkel in de eerste achttien maanden na hun vertrek uit het Berlaymontgebouw moeten voormalige eurocommissarissen op voorhand toestemming vragen voor activiteiten die ze willen uitvoeren.

Bij Barroso is die periode verstreken en hij wordt dan ook geacht geen toegang meer te hebben tot bevoorrechte informatie. De woordvoerder van Juncker stipte wel aan dat oud-eurocommissarissen ook na de afkoelingsperiode van achttien maanden gebonden blijven door "de plicht van integriteit, omzichtigheid en professionele geheimhouding". Dat staat zo in de Europese verdragen.

In de groene en socialistische fracties van het Europees Parlement gaan nu opnieuw stemmen op om de afkoelingsperiode langer te maken, maar de zegsman van de Commissie wees erop dat de Europese gedragscode strenger is dan wat in vele landen de regel is. "We herinneren ons allemaal wel voorbeelden van regeringsleiders die rechtstreeks naar de private sector gingen zonder enig toezicht op mogelijke belangenconflicten."

bron: Belga