Van pasta word je dan toch niet dik

Elke dag pasta eten en toch je slanke lijn behouden? Het lijkt onmogelijk, maar volgens Italiaanse onderzoekers helpen deegwaren net om overgewicht te bestrijden.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Wanneer mensen op dieet gaan, snoeien ze vaak drastisch in hun inname van koolhydraten. Brood en pasta lijken taboe voor wie wil afvallen, maar is dat wel terecht? Een Italiaans meta-onderzoek waarbij de eetgewoonten van meer dan 23.000 mensen werden onderzocht, spreekt die aanname alvast tegen.

Mediterraan dieet

Volgens de onderzoekers kan pasta geen kwaad als het deel uitmaakt van het alom bejubelde 'Meditterane dieet', op basis van olijfolie, verse groenten en vis. "Door het gewicht van de deelnemers en hun eetgewoonten te analyseren, zijn we tot de vaststelling gekomen dat het eten van pasta niet gelinkt is aan een toename in gewicht, wat indruist tegen wat vaak wordt aangenomen", zegt George Pounis, de auteur van de studie. "Onze gegevens wijzen erop dat pasta eten naargelang zijn of haar behoefte, net bijdraagt tot een gezonde body mass index en een smallere taille."