Tour - Tom Dumoulin realiseert droom

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) heeft de zege in de koninginnenrit in de Pyreneeën beet. "Dit is een droom die uitkomt", zei hij. "Had je me twee dagen geleden gevraagd of ik hier kon winnen, zo'n etappe, dan had ik je voor gek verklaard. Toch win ik hier, ik heb er bijna geen woorden voor." Het waren Danteske omstandigheden in de finale. Van 35 graden onderweg naar amper 10 graden en regen en hagel in het slot. Geen weer om een hond door te jagen. "Het was inderdaad verschrikkelijk, maar ik ben een Nederlander, ik ken dit weer, het maakte me niet uit op het eind."

Dumoulin raakte de voorbije dagen amper vooruit, telde vanmorgen bij de start 47:09 achterstand op de gele trui en moest zaterdag nog een camper invluchten om zijn behoefte te doen. "Het is inderdaad vreemd, in het begin van deze Tour raakte ik amper vooruit, maar sinds twee dagen voel ik weer kracht in de benen. Vanmorgen voelde ik me goed en ik besloot gewoon om mijn kans te wagen in de ontsnapping. In die vlucht heb ik niet al te veel werk verricht, af en toe een paar kopbeurten, maar niet al te veel. Op het eind versnelde ik, wilde ik de betere klimmers voor zijn op de slotklim. En je weet, ik ben een tijdrijder, eens ik een gaatje heb, valt dat nog moeilijk te dichten. Ik heb niet meer naar mijn vermogensmeter gekeken, even dacht ik nog dat ze me zouden terugpakken, maar ik ben gewoon tempo blijven rijden, 'full gas' en niemand keerde terug."

Voor Dumoulin is het zijn derde zege op rij in een grote Ronde. In 2015 won hij een rit in de Vuelta, hij won ook in de jongste Giro en nu in de Tour. "Die derde zege op rij was zeker een motivatie. Ik denk niet dat er al ooit een Nederlander daarin is geslaagd. Ik doe dat wel en dat is toch wel bijzonder. Daarvoor word je ook renner, daarvoor train je zo hard, zo'n uitdagingen halen het beste bij me naar boven."

Denkt hij dan ooit aan een klassement, zeker na zijn sterke Vuelta van vorig jaar waar hij tot de laatste zaterdag de leiderstrui droeg, maar finaal in de laatste bergrit kraakte en Aru won? "Ik moet nog zeker twee of drie stappen vooruit zetten om dat voor elkaar te krijgen. Op een goede dag ben ik een goede klimmer. Nu ben ik in de eerste plaats bezig met tijdrijden, met Rio, later kunnen we misschien nadenken over een klassement. Had ik hier in deze Tour bezig geweest met een klassement, dan had ik deze rit niet gewonnen. Ik bewijs hier nog eens dat ik meer ben dan een tijdrijder en dat maakt me trots."

.

bron: Belga