Met uitsterven bedreigd (met dank aan de mens): orang-oetan en walvishaai

Met uitsterven bedreigd (met dank aan de mens): orang-oetan en walvishaai

Aan het lijstje met uitsterven bedreigde dieren door de schuld van de mens, kunnen weer twee nieuwelingen toegevoegd worden: de walvishaai in de wateren rond Borneo en de orang-oetan op het (deels) Indonesische eiland. Dat zegt zoöloog Erik Meijaard van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN), zo meldt de Amerikaanse zender ABC. Sinds 1973 is het aantal “Borneose” orang-oetans – de “bosmensen” komen enkel op Borneo en Sumatra voor – gedaald van 288.500 tot 100.000. Aan dit tempo blijven er in 2025 nog 47.000 over. Het slinkende aantal van de rosse apensoort heeft, volgens Meijaard, twee grote oorzaken: ze worden door de mens opgejaagd én door diezelfde zoogdierensoort uit hun habitat verdreven.

Naast die grote aap dreigt ook de walvishaai, de grootste vis ter wereld, geschiedenis te worden. Van die haaiensoort is het bestand op 75 jaar tijd gehalveerd. Zowel het vlees als de vinnen van die haaiensoort zijn zeer gegeerd in Azië, niet voor hun potentie, maar voor de soeppot. Voorts komt een behoorlijk aantal walvishaaien om doordat zij in de schroeven van schepen terechtkomen of per vergissing door tonijnvissers worden gevangen.

De rode lijst van bedreigde diersoorten bevat nog een derde nieuwe naam: de vleugelkophaai, uit de gegoede familie van de hamerhaaien.

bron: Belga