Internationale delegatie heeft Congolese oppositieleider Tshisekedi ontmoet in Brussel

Internationale delegatie heeft Congolese oppositieleider Tshisekedi ontmoet in Brussel

De groep voor de steun aan de facilitatie van de nationale dialoog in de Democratische Republiek Congo heeft de Congolese opposant Etienne Tshisekedi wa Mulumba en andere oppositieleiders ontmoet in Brussel. Dat heeft de groep zondag aangekondigd. De ontmoeting vond plaats in het kader van de lancering van de dialoog “vanaf het einde van juli”. De internationale delegatie bestond uit de commissaris voor de vrede en de veiligheid van de Afrikaanse Unie Smail Chergui, de speciale VN-gezant voor de regio van de Grote Meren Said Djinnit en de directeur-generaal voor Afrika van de Europese Unie, de Belg Koen Vervaeke, aldus de groep in een persbericht.
“Het onderhoud ging over de voorwaarden die gecreëerd moeten worden voor de lancering van de nationale dialoog en heeft bevestigd dat de resolutie 2277 van de VN-Veiligheidsraad en de grondwet zullen worden gerespecteerd met het oog op het vinden van een oplossing.” De VN-resolutie verlengt de VN-missie in Congo en roept Kabila op om zo snel mogelijk vrije en betrouwbare verkiezingen te organiseren.
President Joseph Kabila riep in november 2015 op tot een “nationale dialoog” met het oog op “vreedzame verkiezingen” tegen het einde van zijn tweede mandaat, dat in december van dit jaar afloopt. De president beloofde eind juni nog om nog dit jaar verkiezingen te houden, al hadden leidende functionarissen van zijn partij eerder geopperd voor een uitstel van de verkiezingen, zodat Kabila opnieuw kandidaat zou kunnen zijn. Er is namelijk een grondwetswijziging nodig vooraleer Kabila zich voor een derde ambtstermijn kandidaat mag stellen. Ondertussen zit de nationale dialoog muurvast.
“De twee partijen (de internationale delegatie en de verzamelde oppositie) zijn ermee akkoord gegaan dat de dialoog zo snel mogelijk moet starten vanaf het einde van juli”, klinkt het nog in het persbericht. Volgens het bericht hebben de oppositieleden hun steun uitgesproken voor de dialoog gefaciliteerd door de Afrikaanse Unie, en riepen ze eveneens op tot maatregelen rond gelijkheid, veiligheid en verzoening, en de vrijlating van politieke gevangenen.

bron: Belga