Gent Jazz Festival – “Gentse dag” sluit eerste festivalvierdaagse af

In de Gentse Bijloke werd zondagavond het eerste luik van Gent Jazz Festival afgesloten met een line-up die uitsluitend uit Gentse artiesten bestond. Het vijftienjarige festival wilde daarmee haar gaststad muzikaal bedanken. Voor de fans van Balthazar was het zondagavond hét moment om de frontmannen nog eens samen aan het werk te zien, want Maarten Devoldere, Jinte Deprez en Simon Casier starten binnenkort soloprojecten op. Verder was onder meer ook componist en klarinettist Peter Vermeersch van de partij met Flat Earth Society. Samen met gast Mauro Pawlowksi brachten zij een ode aan Frank Zappa. Roland, die andere grote Gentse jazzbekende, bracht met zijn vrienden een ode aan de blinde New Yorkse kunstenaar Moondog. Ook Nordmann, de revelatie van vorig jaar, was van de partij.
De opkomst tijdens de eerste festivalvierdaagse was volgens organisator Bertrand Flamang beter dan verwacht, want de voorverkoop herpakte zich pas in de laatste week, samen met het betere weer. Gent Jazz Festival opende donderdag met een uitverkochte Kamasi Washington en Ibrahim Maalouf, vrijdag en zaterdag waren net niet uitverkocht. “We hebben nog nooit met die lijn van programmeren zoveel tickets verkocht als dit jaar”, zegt organisator Flamang. Het festival kiest enerzijds voor een echte jazzprogrammering. “Maar meer dan de helft van de groepen zijn het exponent van het nieuwe geluid in de muziek, vanuit jazz, maar ook klassieke en allerlei andere richtingen. Daardoor krijg je zeer specifieke dagen, en dat slaat aan.” Om dat geprogrammeerd te krijgen, maakt het festival meer gebruik van haar tweede volwaardig podium.
Gent Jazz Festival breidt er volgende week een tweede festivalluik aan. Donderdag staat onder meer de Grieks-Jamaicaanse Britse Lianne La Havas op de affiche, gevolgd door Jill Scott. Vrijdag komen de Frans-Cubaanse Naomi en Lisa-Kaldné Diaz op het podium, de tweelingzussen zijn dochters van wijlen percussionist Miguel ‘Anga’ Diaz (Buana Vista Social Club). De nacht wordt afgesloten met St Germain, Ludovic Navarre brengt een zevenkoppige West-Afrikaanse band mee. Zaterdag sluit het festival onder meer af met Perfume Genius (solo-artiest Mike Hadres uit Seattle) en dEUS.

bron: Belga