Stoltenberg engageert zich voor informele top in Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De kans is bijzonder groot dat de nieuwe Amerikaanse president volgend jaar al snel naar België zal komen. NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft zich alvast akkoord verklaard met de organisatie van een informele top in Brussel volgend jaar. Formeel moeten alle bondgenoten wel nog groen licht geven. België ijvert achter de schermen al een hele tijd voor de organisatie van een NAVO-top in Brussel in 2017. De reden is dubbel. Enerzijds zal de alliantie volgend jaar haar intrek nemen in het splinternieuwe hoofdkwartier in Evere, anderzijds wil de traditie dat de NAVO-leiders kort na het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president verzamelen blazen.

En er zit schot in de zaak. "We hebben het akkoord gekregen van secretaris-generaal Stoltenberg om naar een speciale top te gaan", kondigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zaterdag aan, in de marge van de NAVO-top in Warschau.

Voor een precieze datum is het nog te vroeg. Eerst is nog het formele akkoord nodig van de 27 andere lidstaten. "Maar ik heb het gevoel dat de reacties erg gunstig zijn", bevestigde premier Charles Michel.

Bron: Belga