Rusland zet twee Amerikaanse diplomaten land uit

Rusland heeft bekendgemaakt dat het twee Amerikaanse diplomaten het land uitzet. Dat doet het daags nadat de Verenigde Staten dezelfde maatregel hadden bekendgemaakt tegen twee Russen. Er lijkt een stevige diplomatieke rel in de maak. “Na het onvriendelijke initiatief hebben twee werknemers van de ambassade van de Verenigde Staten Moskou moeten verlaten. Ze zijn personae non gratae verklaard omdat ze activiteiten verrichtten die incompatibel zijn met het diplomatiek statuut”, zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov in een mededeling. Volgens Riabkov zijn de twee CIA-agenten en is een van hen betrokken bij het incident dat aan de uitwijzing ligt van twee Russische diplomaten door Washington.

Gisteren maakten de VS bekend dat twee Russen het land hebben moeten verlaten nadat een Amerikaan in Moskou “aangevallen” was door een Russische politieagent. Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken was er geen aanleiding voor de aanval, volgens Rusland werkte de betrokken diplomaat voor de CIA en had hij geweigerd om identiteitsdocumenten te tonen.

Vorige maand liet de VS nog weten dat er steeds meer Amerikaanse diplomaten lastiggevallen worden door Russische veiligheids- en inlichtingendiensten. Moskou ontkent dat.

Bron: Belga