GSM blokkeren in trucks – “Geen wondermiddel en federale materie”

GSM blokkeren in trucks - "Geen wondermiddel en federale materie"

Weinig enthousiasme bij Waals minister Maxime Prévot (cdH) over het idee van Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om het gsm-signaal te blokkeren in vrachtwagens, zodat bestuurders niet meer zouden bellen achter het stuur. “Dit is geen wondermiddel”, zegt Prévot, die ook benadrukt dat de regelgeving federale materie is. Weyts laat onderzoeken wat wettelijk kan en welke technologie het meest efficiënt is. Bellen, surfen en sms’en mag enkel nog mogelijk zijn wanneer een vrachtwagen stilstaat, klinkt het. “Nu zie je dat chauffeurs soms films kijken in hun cabine. Of ze lezen volledige mails achter het stuur, of ze bellen niet handenvrij. Dat kan écht niet”, zegt Weyts.

Prévot, bevoegd voor veiligheid op de weg, heeft bedenkingen. Zo stelt hij dat de Gewesten bevoegd zijn voor de controle van de conformiteit van de voertuigen, maar dat de regelgeving in dit geval een federale bevoegdheid blijft. Bovendien is de Waalse minister van mening dat een invoering op een klein gebied als België onze bedrijven economisch dreigt te benadelen.

Prévot denkt dat een verbod geen wondermiddel is, want er blijven nog veel andere mogelijke afleidingen. Zo is geen gsm-verbinding nodig om, bijvoorbeeld, een film te bekijken op een laptop met dvd-speler. “Men moet de controles versterken en een mentaliteitswijziging bewerkstelligen”, aldus nog de minister.

bron: Belga