NAVO-top Warschau: Stoltenberg verklaart raketschild deels operationeel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft vanavond het raketschild in aanbouw van de NAVO "initieel operationeel" verklaard. "De Amerikaanse schepen in Spanje, de radars in Turkije en de interceptors in Roemenië kunnen nu dus samenwerken onder NAVO-commando en NAVO-controle", zei hij op de tweedaagse top in Warschau. De NAVO werkt al sinds 2010 aan het raketschild dat de bondgenoten zou moeten beschermen tegen intercontinentale raketten uit landen als Iran of Noord-Korea. Het schild is niet gericht tegen Rusland, louter defensief en vormt geen enkele bedreiging voor Moskou, herhaalde Stoltenberg vanavond.

"Rusland kan en mag niet geïsoleerd worden", onderstreepte de Noor, hamerend op de nood aan wederzijdse militaire transparantie en voorspelbaarheid. "Rusland is onze grootste buur, een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad en speelt een belangrijke rol in de veiligheidssituatie op het Europese continent."

Moskou is echter niet overtuigd en haalde de voorbije jaren steeds weer uit naar de plannen. Na de inhuldiging van nieuwe installaties in Roemenië klonk het in mei opnieuw dat Rusland "maatregelen zal nemen om zijn veiligheid te verzekeren".

Concreet zal het volledige raketschild bestaan uit de koppeling van radars en raketten van een heel aantal bondgenoten. Ook België zal op termijn een rol spelen. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) dacht naar eigen zeggen even aan de aankoop van Patriot-raketten, maar de regering houdt intussen de optie open van goedkopere installaties op de nieuwe fregatten van de marine.

Bron: Belga