Vijftien maanden met uitstel voor strafpleiter Filipowicz wegens valsheid in geschrifte

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bekende strafpleiter Pieter Filipowicz is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden met uitstel voor valsheid in geschrifte. Tijdens zijn aanvraag om als stagiair-advocaat aan de slag te mogen gaan, zou de advocaat tot driemaal toe op papier verklaard hebben dat hij nooit veroordeeld was en er geen onderzoeken tegen hem liepen, hoewel dat wel het geval was. De verdediging gaat in beroep tegen het vonnis. Elke afgestudeerde rechtenstudent die als advocaat wil beginnen, moet een verklaring onder eed ondertekenen waarin hij verzekert dat hij nooit strafrechtelijk of tuchtrechtelijk veroordeeld is en er geen strafonderzoeken tegen hem lopen. Toen Pieter Filipowicz in 2008 en 2009 eerst in Brussel en vervolgens in Antwerpen als advocaat wou beginnen, ondertekende hij ook dergelijke documenten.

Alleen had hij ooit een opschorting gekregen, had hij als lid van de federale gerechtelijke politie (FGP) verschillende tuchtsancties opgelopen en liep er toen een gerechtelijk onderzoek tegen hem. Dat onderzoek leidde uiteindelijk tot een celstraf van 9 maanden met uitstel. In Brussel hield het parket-generaal zijn eedaflegging tegen, maar in Antwerpen kon hij wel aan de balie beginnen.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft de advocaat nu een celstraf van 15 maanden met uitstel opgelegd, omdat die twee verklaringen onder eed en een verklaring tegenover de Antwerpse balie vals zouden zijn. Meester Filipowicz gaat in beroep tegen dat vonnis.

bron: Belga