Van der Plaetsen wint polsstokspringen en pakt leiding in tienkamp

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thomas Van der Plaetsen heeft vandaag op het EK atletiek in Amsterdam dankzij een uitstekende prestatie in het polsstokspringen de leiding veroverd in de tienkamp. Met nog twee onderdelen te gaan heeft hij 6.828 punten, 46 meer dan zijn eerste achtervolger Oleksiy Kasyanov (6.782). Specialist VDP begon pas erg laat aan het polsstokspringen. Hij ging foutloos over 5m00 en 5m20 en had daarna drie pogingen nodig om 5m30 te overschrijden. Daarna ging het bij zijn tweede poging over 5m40, slechts één centimeter minder dan zijn persoonlijk record, 5m50 bleek te hoog gegrepen. Hij sprokkelde 1.035 punten, deed daarmee ruim beter dan de concurrentie en ligt op medaillekoers. Met zijn 6.828 punten wipt hij over de Oekraïner Kasyanov (6.782) en de Serviër Mihail Dudas (6.703), de nummers twee en drie in de nieuwe stand.

Niels Pittomvils, de tweede landgenoot die nog actief was in de tienkamp, besliste om de strijd te staken voor aanvang van het polsstokspringen. Hij was dramatisch gestart aan zijn tweede dag door ten val te komen op de 110m horden, deed nadien wel nog mee aan het discuswerpen, maar gaf er daarna de brui aan. Pittomvils bleef op 4.658 punten steken.

Eerder op de dag haakte ook Hans van Alphen af, hij startte omwille van een bekkenblessure niet meer op de horden. Later vandaag volgen nog het speerwerpen en de afsluitende 1.500 meter. Van Der Plaetsen hoopt zich in Amsterdam te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus) en is op de goede weg, het minimum bedraagt 8.100 punten.

bron: Belga