Geiten zijn slimmer dan we denken

Honden en katten zijn ongetwijfeld de populairste huisdieren. Ze zijn zacht, mooi en stiekem hebben we soms het gevoel dat ze ons echt begrijpen. Toch krijgen deze dieren concurrentie, want wetenschappers hebben aangetoond dat geiten slimmer zijn dan we denken en dat ze niet moeten onderdoen voor onze favoriete harige kompanen.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Biologen van de Queen Mary universiteit in Londen ontdekten dat geiten gelijkaardige methodes gebruiken als honden om hun wensen en bedoelingen duidelijk te maken aan de mens. Zo zouden ze bijvoorbeeld afwisselend naar de persoon in de kamer en naar een stukje voedsel staren als ze zelf de lekkernij niet kunnen pakken. Net zoals onze trouwe viervoeters, willen ze zo hun baasje ‘om hulp vragen'. Daarnaast zouden ze hun trucje niet toepassen als de mens niet aan het kijken is. Wanneer de proefpersoon zijn blik wel terug op het schepsel richt, begint het dier weer met zijn staaractie.

Krijgt de geit na lang turen nog steeds geen hulp, dan loopt ze naar een volgende persoon in de kamer. Als diens aandacht eenmaal gewekt is, loopt het boerderijdier terug naar het snoepje om zo zijn wens duidelijk te maken.

“Uit vorige onderzoeken wisten we al dat geiten slimmer zijn dan we denken, maar deze resultaten tonen aan dat ze kunnen communiceren met mensen zoals honden dat doen. Ondanks het feit dat ze niet echt gedomesticeerd zijn”, sluit onderzoeker Alan McElligott af.