Samenkomst op Beursplein voor slachtoffers aanslag in Bagdad

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zowat 300 mensen zijn vanavond op het Beursplein in Brussel samengekomen om de slachtoffers te gedenken van de bloedige aanslag zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De door IS opgeëiste aanslag maakte 250 doden en evenveel gewonden. Tweehonderd Belgen en een honderdtal Iraakse vluchtelingen waren op het Beursplein aanwezig. Een van hen verloor drie familieleden en telt 27 vrienden onder de slachtoffers. De zelfmoordaanslag van IS trof een drukke handelsstraat waar op dat ogenblik veel mensen inkopen deden met het oog op het einde van de ramadan.

De vereniging 'Amitié sans frontières' riep op een einde te maken aan de oorlog en de terreur, en vroeg respect voor het recht op het leven en de Conventie van Genève. "De Iraakse vluchtelingen ontvangen brieven die hen verzekeren dat Bagdad veilig is en dat ze het land moeten verlaten", klaagt Riet Dhont aan namens Amitié sans frontières. "Staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie raadde hen zondag in de media aan terug te keren". De vereniging eist het onthaal van Iraakse vluchtelingen en roept op tot een beleidswijziging.

Naast toespraken werden er gedichten voorgelezen en werd traditionele Iraakse muziek gespeeld en gezongen. Op de trappen werden bloemen, kaarsen en foto's neergelegd.

bron: Belga