EK 2016 - Portugal klopt Wales en is eerste finalist

Portugal heeft zich woensdag als eerste land geplaatst voor de finale van het EK in Frankrijk. De Portugezen versloegen in de halve finales Wales met 2-0. In de tweede helft lukte Cristiano Ronaldo (50.) de eerste treffer, Nani (53.) legde de eindstand vast. In het Parc Olympique Lyonnais kregen de toeschouwers geen grote doelkansen te zien in de eerste helft. Portugal, zonder de geblesseerde centrale verdediger Pepe, had wel een strafschop kunnen krijgen. James Collins trok aan Cristiano Ronaldo, maar Jonas Eriksson gaf geen kik. Enkel EK-debutant Wales, dat in de kwartfinales de Rode Duivels uitschakelde, lukte een schot binnen het kader. Na een lange run knalde Gareth Bale op het Portugese doel, maar Rui Patricio werd hierdoor niet in de problemen gebracht. De Welshmen misten duidelijk de geschorste spelmaker Aaron Ramsey, terwijl het ook de Portugezen aan de nodige creativiteit ontbrak.

Vijf minuten na de pauze brak Ronaldo, de eerste speler ooit die op drie EK's in een halve finale stond, de ban. De Real Madrid-ster klom hoog op hoekschop en kopte staalhard binnen. Met negen EK-doelpunten evenaarde Ronaldo zo het record van Michel Platini. Drie minuten later verdubbelde Nani de voorsprong, door een schot van Ronaldo te deviëren. En nog was het gevaar niet geweken voor Wayne Hennessey. Een vrije trap van Ronaldo ging over. Daarna kon de Welshe doelman een trap van Nani niet controleren, de rebound van Joao Mario ging naast. Na een poging van Danilo op Hennessey testte Bale aan de overkant de reflexen van Rui Patricio. Wales was uiteindelijk te onmachtig om zich terug in de wedstrijd te knokken.

Portugal boekte op dit EK zijn eerste zege na 90 minuten. In hun drie groepsmatchen speelden de Portugezen gelijk (tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije). In de achtste finales werd Kroatië na verlengingen gevloerd. Dat was ook het geval in de kwartfinales tegen Polen.

Voor de Portugezen is het de tweede finale ooit op een EK. In 2004 botste Portugal voor eigen volk op het verrassende Griekenland, dat in de finale met 1-0 aan het langste eind trok.

In de andere halve finale kruisen wereldkampioen Duitsland en gastland Frankrijk donderdag om 21u de degens in het Stade Vélodrome te Marseille. Zondag gaat de finale om 21u door in het Stade de France in Parijs.