Zomer is vanaf morgennamiddag weer in het land

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag wordt een overwegend grijze dag met veel wolken en enkele perioden met lichte regen of een buitje. Later in de namiddag en vanavond wordt het vanaf het westen droger met enkele opklaringen. Dat meldt het KMI. Het blijft vrij koel met maxima tot 20 graden en behoorlijk veel wind. Morgen is er eerst nog kans op een bui, maar in de loop van de dag krijgen we meer zon, blijft het overwegend droog en stijgt het kwik tot 22 graden. Tot het weekend blijft het rustig en droog met zonnige perioden, al wordt de kans op onweer vanaf zondag groter. De dag begint grijs: veel bewolking, lokaal mogelijk eerst wat lichte regen of soms een buitje. Maar in de loop van de namiddag komen vanuit het westen droog weer en opklaringen opzetten. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden, bij een matige en hier en daar soms vrij krachtige wind uit zuidwest, ruimend naar het westen. Rukwinden tot 55 km/uur zijn mogelijk.

Vanavond vallen er, vooral in het zuidoosten, nog een aantal lichte buitjes en later in de nacht wordt het gedeeltelijk bewolkt, al blijft het doorgaans droog. De minima schommelen van 8 tot 13 graden bij een doorgaans zwakke wind uit veranderlijke richtingen.

De wolken blijven hangen tot morgenvoormiddag. Vooral in de noordoostelijke landshelft bestaat nog een kleine kans op een bui, maar in de loop van de namiddag wordt het volledig droog vanaf het westen en nemen de opklaringen de overhand. De maxima liggen tussen 16 en 21 graden, bij een zwakke tot matige noordwestenwind die naar de avond toe afzwakt.

Donderdag en vrijdag zorgt een hogedrukzone voor overwegend rustig en droog weer met zonnige perioden. Donderdagnacht en vrijdagvoormiddag brengt een zwakke storing tijdelijk meer bewolking en mogelijk een enkel buitje. De maxima liggen beide dagen aan de zachte kant, tussen 19 en 23 graden. Van zaterdag tot begin volgende week wordt uit zuid- tot zuidwestelijke richting warme en stilaan ook onstabiele lucht over onze streken aangevoerd. Het weekend begint droog met stilaan meer stapelwolken. De kans op buien en onweer wordt vanaf zondag geleidelijk groter. Zaterdag bereiken we maxima van 20 tot 25 graden. Zondag en maandag wordt het nog enkele graden warmer. Er is weinig wind.

bron: Belga