Race Witte Huis – “Ik geloof in Hillary Clinton”

Race Witte Huis -
Race Witte Huis - "Ik geloof in Hillary Clinton"

De huidige president van de Verenigde Staten Barack Obama heeft dinsdag in Charlotte, in North Carolina, een een vurig pleidooi gehouden voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Hij prees haar energie en strijdvaardigheid. “Ik ben hier vandaag omdat ik geloof in Hillary Clinton”, aldus Obama tijdens de eerste meeting waar Obama aan de zijde van Clinton campagne voert. In 2008 waren de twee nog concurrenten voor de Democratische nominatie.
“Er was nooit eerder een man of een vrouw die beter gekwalificeerd is voor deze job. Nooit!”, zegt de president, die ook terugkeek naar de tijd toen Clinton tijdens zijn eerste mandaat minister van Buitenlandse Zaken was. Ze toonde toen “kracht” en “leiderschap” en “mijn vertrouwen in haar is steeds beloond geweest”, aldus Obama.
Hillary “zal een staatsvrouw zijn die ons trots zal maken overal ter wereld”, stelde hij nog.
“Het andere kamp heeft jullie niets te bieden”, aldus Obama, die het niet naliet om commentaar te geven op de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. “Iedereen kan tweeten, maar niemand weet wat het presidentschap echt inhoudt vooraleer hij achter achter het bureau heeft gezeten. Dit is geen realityshow, dit is de realiteit”, zegt hij zonder namen te noemen.
Clinton zelf, die maanden moest wachten op de verklaring van Obama dat hij achter haar, keek eerder op de avond terug op haar geschiedenis met Obama. “Eerst politieke rivalen, dan partners, dan vrienden”. “Hij weet twee of drie dingen over hoe men een verkiezing wint, geloof me”, stelde ze.
De positieve stemming van de twee kandidaten werd wel overschaduwd door de vele vragen over het gebruik van een private e-mailserver door Clinton. Eerder op de dag raakte wel bekend dat de FBI geen gerechtelijke vervolging adviseert. De federale recherche verklaarde dat geen enkel elektronisch bericht van Clinton via een dergelijke server had mogen lopen, maar stelde ook geen geval te vinden dat als basis kan dienen voor gerechtelijke vervolging. Clinton had niet de intentie de wet te overtreden, maar ze was onachtzaam, vindt de FBI.

Bron: Belga