Muyters kadert uitspraken binnen escalatie persoonlijke spanningen bij Nado Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) betreurt de uitspraken van Yves Defoort over de Vlaamse dopingbestrijding. Muyters ziet die uitspraken als een escalatie van een reeks persoonlijke spanningen binnen de Vlaamse antidopingorganisatie Nado Vlaanderen. "Defoort haalt een aantal terechte knelpunten aan, maar gooit er helaas ook een aantal overtrokken en tegenstrijdige stellingen bovenop", vindt de minister. Het was Muyters naar eigen zeggen bekend dat Nado Vlaanderen met een aantal persoonlijke en intern organisatorische problemen kampt. Hij wijst er evenwel op dat de beleidslijnen uittekenen zijn bevoegdheid is, maar dat de verantwoordelijkheid voor de interne organisatie bij de ambtenaren ligt.

Het is Muyters niet duidelijk of Defoort nu net meer of minder inmenging wil in de werking van de dienst. "Langs de ene kant vraagt hij veel meer autonomie, maar aan de andere kant wil hij dat de minister alle persoonlijke vetes zelf komt oplossen. Ik kan mensen rond de tafel zetten, maar ze moeten zelf bereid zijn om met elkaar te spreken en gezamenlijke oplossingen te zoeken. Dat Defoort het afgelopen jaar afwezig was, heeft een en ander soms ook niet gemakkelijker gemaakt", zegt de minister.

Hij merkt ook op dat bepaalde regels bij de dopingbestrijding soms tot op detailniveau moeten worden bepaald. Dat is vaak zelfs een gevolg van de internationale WADA-code. "Dat weet Defoort, want hij was als jurist van de Nado zelf zeer intensief betrokken bij het opstellen van die regels".

Volgens Muyters wordt momenteel werk gemaakt van een betere klantvriendelijkheid voor de sporters - die een hoge pakkans niet in de weg mag staan - en een betere focus op preventie. In september heeft de minister de administratie een actieplan gevraagd rond procesanalyse, spreiding van controles en een betere interne werking. "Defoort kreeg uiteraard de kans om daar zelf mee aan te werken, maar is in ziekteverlof gegaan. Ik lees zijn interview dan ook niet zozeer als een kritiek op de dopingbestrijding, maar wel als een noodkreet van een werknemer die zich zijn rol in zijn huidige organisatie niet meer ziet opnemen", luidt het.

Toch ziet Muyters een aantal terechte en gekende problemen opgesomd worden. "Die zal ik samen met de mensen van Sport Vlaanderen en de Nado aanpakken".

bron: Belga