"De Vlaamse dopingbestrijding is doodziek"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het budget voor dopingbestrijding in Vlaanderen is te laag, de organisatie zit compleet fout en er heerst vooral amateurisme. Dat zegt Yves Defoort, jurist bij de Vlaamse antidopingorganisatie Nado en lid van het Europese overlegorgaan inzake dopingbestrijding, vanmorgen in een interview met De Standaard "Wij zijn het slachtoffer van de wet van de remmende voorsprong. Vlaanderen wás goed, maar holt nu al meer dan tien jaar achter de feiten aan", zegt Defoort. Hij kaartte de problemen al aan bij minister van Sport Philippe Muyters (N-VA), maar kreeg geen gehoor.

In Vlaanderen is de manier van doping bestrijden achterhaald. "In een goede antidopingorganisatie ligt de nadruk op het vermijden van dopinggebruik en -overtredingen door een goede preventie en educatie in zowel elite- als recreatieve sport", aldus Defoort. "En nog belangrijker: op basis van een wetenschappelijke en gestructureerde aanpak moeten gerichte controles op elitesporters worden gepland."

Defoort klaagt ook de logge bureaucratische structuur aan van de Nado en het feit dat de minister regels vastlegt die via verschillende stappen in de hiërarchie tot bij het personeel komen. Zo komen er enkel "achterhaalde en halve oplossingen voor een probleem dat ondertussen alleen maar erger is geworden".

Daarnaast kan de coördinerende controlearts Hans Cooman volgens Defoort doen wat hij wil. "Er is geen kader waarin hij moet werken", klinkt het. "Mocht hij van slechte wil zijn, dan kan het helemaal mislopen. Je kan stellen: de Vlaamse dopingcontroles staan of vallen met Cooman."

Defoort ziet maar één oplossing voor de problemen: volledige transparantie, luisteren naar de mensen op het terrein en externe experts en een meerjarenplan opstellen "en niet bang zijn om uit de eigen comfortzone te treden en slechte beslissingen uit het verleden recht te zetten".

bron: Belga