Brusselse Ommegang en Ozark Henry palmen de Brusselse Grote Markt in

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Ommegang in Brussel is van start gegaan. De historische reconstructie van de ontvangst te Brussel in 1549 van de zoon van Keizer Karel V vertrok aan de Zavel en kwam rond 21.00 uur aan op de Grote Markt. Daar opende zanger Ozark Henry het historische spektakel waaraan 1.400 figuranten deelnamen. De goed gevulde tribunes op de Grote Markt zagen 1.400 figuranten, waaronder 180 vertegenwoordigers van de Belgische aristocratie, 47 folkloristische groepen uit heel België, fanfares, paarden en reuzen.

De Ommegang nodigt al vijf jaar een persoonlijkheid uit de wereld van de kunsten en letteren uit om de rol van de Heraut, de koninklijke boodschapper, te vertolken. Dit jaar is dat schrijver en journalist Patrick Poivre d'Arvor. Hij zal de Franstalige versie van de vertelling voor zijn rekening nemen. De Vlaamse komiek Bert Kruismans is de Engelstalige verteller en zangeres Jo Lemaire neemt de rol van Nederlandstalige verteller op zich.

Het folkloristische evenement is intussen uitgegroeid tot een international evenement. In 2016 is het spektakel zelfs vertegenwoordigd op de wereldtentoonstelling van Milaan. Dit jaar is Japan bovendien de eregast van de Ommegang.

Op 7 juli is er opnieuw een voorstelling van het twee uur durende spektakel. Op 6 en 7 juli kunnen de bezoekers in het Warandepark en op de Agoraplaats achter de Beurs ook nog genieten van folkloristische festiviteiten van de Ommegang.

bron: Belga