ULg-onderzoekers opgelucht dat Juno in baan rond Jupiter gekomen is

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een team van onderzoekers van de Luikse universiteit (ULg) dat meegewerkt heeft aan de Nasa-missie naar Jupiter reageert "enorm opgelucht" op het nieuws dat de sonde Juno met succes in een baan rond Jupiter is terechtgekomen. Vanochtend iets voor zes uur Belgische tijd kwam de bevestiging van de Nasa. "Op dit moment verloopt alles goed, en de timing is perfect", zegt astrofysicus Denis Grodent. Hij leidt het laboratorium atmosferische en planetaire fysica aan de ULg. "Het was een enorme opluchting voor ons, en voor andere wetenschappers, wiens werk afhangt van de gegevens die deze sonde ons zal doorsturen", zegt Grodent.

De sonde werd in augustus 2011 gelanceerd vanop Cape Canaveral, en legde de afgelopen vijf jaar bijna 3 miljard kilometer af. De sonde zal anderhalf jaar rond de grootste planeet van ons zonnestelsel cirkelen. Bedoeling is onbekende delen van Jupiters magnetosfeer te verkennen.

De onderzoekers van de ULg hebben een essentieel onderdeel van de telescoop aan boord van de sonde geleverd, en astrofysici van de universiteit zijn een van de weinige officiële Europese onderzoekers voor de missie. "Vanaf vandaag zal Juno informatie doorsturen naar de aarde", zegt Grodent. "Onze onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de poollichtactiviteit op Jupiter en de echte invloed van de zon daarop. De studie van die gegevens zal verschillende maanden vragen. De eerste bruikbare gegevens worden verwacht tegen eind dit jaar."

bron: Belga