Iraakse minister Binnenlandse Zaken geeft ontslag na zware aanslag Bagdad

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Mohammed al-Ghabban heeft zijn ontslag ingediend bij premier Haider al-Abadi, twee dagen na de zware aanslag met meer dan 200 doden in Bagdad. Het bloedbad werd opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Zondag werden minstens 213 mensen gedood en meer dan 200 verwond door de explosie van een bomauto in een winkelwijk van de Iraakse hoofdstad. Het was de meest moordende aanslag, die de voorbije decennia in het land werd gepleegd. Volgens Ghabban kwam het voertuig uit de provincie Diyala, benoorden de hoofdstad, wat betekent dat het ongecontroleerd verschillende checkpoints is kunnen passeren.

Ghabban gaf toe dat die verspreide controlepunten over heel Bagdad, een van de symbolische maatregelen van de Staat om de hoofdstad te beveiligen, "absoluut nutteloos" zijn. Daags na de aanslag trokken duizenden Irakezen de straat op om uiting te geven aan hun ongenoegen over de onmacht van de regering om dergelijke aanslagen te voorkomen. Als antwoord kondigde de regering de executie van vijf terdoodveroordeelden en de arrestatie van 40 jihadisten aan. Het ontslag van de minister kadert wellicht in een poging om de woede van de Irakezen tot bedaren te brengen.

Sinds de val van Saddam Hoessein, in 2003 na de Amerikaanse invasie, is Irak een prooi geworden van politieke instabiliteit en onveiligheid met herhaalde regeringscrisissen en aanslagen die het land wezenloos achterlaten.

Bron: Belga