Iedereen kan zich nu een IJslandse naam aanmeten

Het mooiste verhaal op dit EK is  zonder twijfel dat van IJsland, een land met meer vulkanen dan profvoetballers dat er toch in geslaagd is om het grote Engeland uit te schakelen. Het sprookje brengt de Noormannen vandaag naar Parijs, waar ze het moeten opnemen tegen gastland Frankrijk. Wie een boontje heeft voor de Scandinaviërs kan hen nu ondersteunen door zijn of haar naam te ‘ver-IJslandsen.’

Dankzij deze site kan jij je een gelijke voelen tussen Sigurdsson, Bjarnason en Gudjohnsen. Het enige dat je moet ingeven is je voornaam en de voornaam van je vader. Je voornaam krijgt een IJslands sausje, terwijl je achternaam de voornaam van je vader plus -son of -dottir wordt. Dat laatste hangt af van je geslacht en betekent letterlijk ‘zoon’ of ‘dochter van’.

IJslandse achternamen zijn immers patroniemen, waarbij de voornaam van de vader en het toevoegsel ‘zoon of dochter van’ de naam vormen. De volledige naam van zangeres Björk is bijvoorbeeld Björk Gudmundsdottir, terwijl haar broer Gudmundsson genoemd wordt.

Een bekende uitzondering op die regel zijn voetballers Arnor en Eidur Gudjohnsen. Normaal zou je verwachten dat Eidur Arnorson zou heten, maar tussen 1913 en 1925 konden IJslanders kiezen voor een permanente achternaam die wordt overgegeven van vader op zoon.

Foto AFP / B. Langlois