Duizenden migranten keren vanuit Griekenland terug naar thuisland

Duizenden migranten zijn sinds het begin van het jaar met behulp van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vanuit Griekenland teruggekeerd naar hun thuisland. Dat meldt IOM-woordvoerster Christina Nikolaou vandaag. “Al 3.245 migranten hebben zich aangemeld voor een vrijwillige terugkeer”, meldt Nikolaou. “Het gaat om migranten die geen asiel in Griekenland kunnen verkrijgen. Het merendeel van hen is bereid om terug te keren naar hun herkomstlanden Marokko, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh of andere landen in Azië en Noord-Afrika”.

IOM biedt migranten een garantie op een veilige terugkeer en geeft terugreizende migranten ook een financieel duwtje in de rug. Kort voor de terugreis ontvangt elke migrant 500 euro om zo de herintegratie te vergemakkelijken.

Enkele tientallen migranten probeerden de afgelopen weken op eigen houtje terug te keren naar Turkije. “Blijkbaar hadden smokkelaars hen beloofd om hen langs één van de landen rond de Zwarte Zee verder te smokkelen richting Midden-Europa”, verklaart een officier van de kustwacht.

Bron: Belga