Van Overtveldt: “Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat dading met Optima inhoudt”

Van Overtveldt: "Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat dading met Optima inhoudt"

Voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt is voorlopig niet duidelijk wat precies is afgesproken tussen de gevallen Optima Bank en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). “Dat wordt nu een dading genoemd. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat het inhoudt, want dat is vandaag niet duidelijk”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. De Standaard schrijft vandaag dat de BBI in 2013 een dading heeft afgesloten met Optima. De inspectiedienst zou de klantengegevens van Optima Bank onder geen beding nog gebruiken, nadat de rechtbank de BBI in 2013 verplicht had de onterecht bekomen klantengegevens terug te geven. De bank wilde immers zekerheid dat de BBI de data niet alsnog zou activeren op een later tijdstip.

Of minister Van Overtveldt – die een nieuw onderzoek vroeg – weet had van die dading? “Ik was in ieder geval op de hoogte dat er naar aanleiding van het onderzoek in 2012 en 2013 een ingreep gebeurd is door de gerechtelijke instanties, waardoor de BBI het onderzoek heeft moeten stilleggen”, reageerde hij.

Voor Van Overtveldt is de kous daarmee echter niet af. “We zitten vandaag in een heel andere situatie dan in 2012-2013. Ik wil heel graag weten wat er juist gebeurd is, want er zijn toch nog een aantal onduidelijkheden. En wat betekent dat voor de situatie vandaag?”

Volgens de N-VA-minister is de bewegingsruimte van de BBI rond de persoonsgegevens sowieso “zeer beperkt, om niet te zeggen onbestaande, als gevolg van de gerechtelijke beslissing”. “Maar nogmaals: na de ingreep in het Optima-dossier en het BBI-onderzoek zijn er nog wel een aantal zaken gebeurd die onderzocht kunnen worden”, besloot hij.

bron: Belga