Trump heeft 20 procent kans om Amerikaans president te worden

Trump heeft 20 procent kans om Amerikaans president te worden

Als Donald Trump over enkele weken inderdaad genomineerd wordt tot Republikeins presidentskandidaat, dan heeft hij 19 procent kans om ook het presidentschap binnen te halen. Dat stelt analist Nate Silver in zijn eerste voorspelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op de gezaghebbende site FiveThirtyEight.com. Eerder voorspelde Silver al onder meer Obama’s winst in 2008 en 2012. In de twee modellen die Silver gebruikt voor zijn voorspelling heeft Hillary Clinton de grootste kans om te winnen. Voor één model baseert hij zich enkel op peilingen en demografische gegevens, voor het tweede houdt hij ook rekening met de economische situatie en de voorgeschiedenis. In dat tweede model is de race een tikkeltje spannender: “slechts” 74 procent kans voor winst van Clinton.

In 2008 voorspelde hij al de correcte uitkomst van de presidentsverkiezingen voor 49 van de 50 staten. Vier jaar later deed hij nog beter, en ging hij zo in tegen de verwachtingen van de meeste waarnemers dat de race tussen Obama en Romney spannend zou worden. Sinds 2012 begingen Silver en zijn team echter een aantal grote missers, zoals het succes van Trump correct voorspellen, waardoor alsmaar meer vraagtekens geplaatst worden bij het werk van FiveThirtyEight. Hij schatte in augustus de kansen dat Trump de nominatie zou binnenhalen op 2 procent, en bleef daar heel het najaar bij. Intussen heeft hij zijn fout wel toegegeven. In zijn voorspelling van vandaag zegt hij rekening gehouden te hebben met de fout die hij toen gemaakt heeft.

Silvers voorspelling loopt gelijk met die van de recentste opiniepeilingen, die Clinton gemiddeld een voorsprong geven van 6 à 7 procentpunten.

bron: Belga