Dit zijn de kanshebbers om Brits premier te worden

British Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street in London, on June 30, 2016. Top Brexit campaigner and former London mayor Boris Johnson said Thursday he will not stand to succeed Prime Minister David Cameron, as had been widely expected after Britain's vote to leave the European Union. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

De strijd om David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en dus ook als Brits premier, is officieel afgetrapt. De deadline voor de kandidaturen is afgesloten, en vijf kandidaten wagen hun kans.

Verrassend genoeg zit Boris Johnson, hét gezicht van de Brexit-campagne, daar niet bij. Op 9 september wordt de nieuwe partijleider aangekondigd.

1. Theresa May

De 59-jarige minister van Binnenlandse Zaken is diep van binnen een euroscepticus, maar schaarde zich tegen de verwachtingen in achter premier Cameron (foto) en diens campagne om Groot-Brittannië in de EU te houden. May wil ijveren voor «stabiliteit en zekerheid» en een vereniging van de verdeelde Conservatieve Tories.

2. Michael Gove

De 48-jarige justitieminister stond schouder aan schouder met Boris Johnson tijdens de Brexit-campagne, maar stak hem onverwacht een mes in de rug door te stellen dat de flamboyante ex-burgemeester van Londen de partij niet kan leiden en zijn eigen kandidatuur aan te kondigen.

3. Stephen Crabb

Er is geen weg terug, stelt de 43-jarige minister van Werk en Pensioenen, die eerst wel een voorstander was van het bijvende EU-lidmaatschap. Crabb is één van de rijzende sterren bij de Conservatieven, waar hij de handen in mekaar heeft geslagen met minister van Economische Zaken Sajid Javid.

4. Liam Fox

De 54-jarige dokter is een fervent aanhanger van de traditionele waarden. Fox moest in 2011 ontslag nemen als minister van Defensie na een schandaal over verschillenden belangenconflicten.

5. Andrea Leadsom

De 53-jarige minister van Energie maakte haar kandidatuur bekend via Twitter en riep op «het maximum te halen uit de Brexit». Ze was één van de sterren van de Leave-campagne en werkte ooit in de financiële wereld.