Festivalzomer doet emmer politiekorpsen overlopen

20140710 - LIEGE, BELGIUM: Police pictured at the first day of this year's 'Les Ardentes' festival in Liege, Thursday 10 July 2014. Les Ardentes is taking place from 10 to 13 July. BELGA PHOTO JOHN THYS

De vele festivals die deze zomer in ons land doorgaan, zorgen voor een sterk verhoogde werkdruk bij de politie. Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) stelt voor om private veiligheidsdiensten in te schakelen, de politievakbond vraagt om meer manschappen.

De terreurdreiging van de voorbije maanden heeft het politiekorps met een hoop extra taken opgezadeld. Die komen bovenop de dagelijkse handhaving van de openbare orde en verhogen de werkdruk binnen het korps. Uit cijfers die N-VA-Kamerlid Degroote opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijkt dat de begeleiding van de festivals Werchter, Pukkelpop, Suikerrock en Tomorrowland bovendien voor grofweg 690.000 euro aan extra personeelskosten zal vragen. Daar is de inzet van bijvoorbeeld een helikopter of politiehonden nog niet aan toegvoegd. “Het water staat de politie dan ook aan de lippen”, aldus Degroote.

Voor evenementen die een minimale versterking vragen, stelt het Kamerlid voor om private veiligheidsdiensten maximaal te gebruiken. De politievakbond VSOA betwijfelt of dat een valabele oplossing zal zijn. “Toen ze na de aanslagen op Brussels Airport ingezet werden, is de samenwerking stopgezet omdat het onbetaalbaar werd. Het blijven bedrijven die winst moeten maken”, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin aan Metro. “Het is verrassend dat de cijfers van minister Jambon komen, want hij heeft in zijn eerste jaar als minister 600 agenten minder aangeworven dan dat er uitstroomden.”

Foto Belga / J. Thys