Scheidsrechters fluiten beter dankzij tactische coaching

door
Belga
Leestijd 2 min.

De wedstrijdleiding op het EK 2016 is vooralsnog van een hoog niveau. Dat is volgens de Europese Voetbalbond UEFA in grote mate te danken aan het feit dat de scheidsrechters op dit EK gebriefd worden over de tactiek van de teams waarvan ze wedstrijden moeten fluiten. "In Italië-België (2-0) scoorde Emanuele Giaccherini het openingsdoelpunt na een briljante lange pass van verdediger Leonardo Bonucci", haalt voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, scheidsrechtersbaas van de UEFA, als voorbeeld aan. "Een moderne scheidsrechter moet dus weten dat zoiets kan gebeuren. Hij moet de tactiek van het team en de vaardigheden van de spelers kennen. Dat een fase niet goed beoordeeld kon worden, omdat er voor de wedstrijdleiding iets onverwacht gebeurde, mag geen excuus meer zijn."

Daarom worden de officials op dit toernooi voor het eerst in de geschiedenis bijgestaan door twee tactische coaches, die hen de speelwijze van de teams bijbrengen. "Lange passes als die van Bonucci, is één van de sleutelelementen in de tactiek van het Italiaanse elftal, die de scheidsrechter dus moet kennen."

De tactische matchvoorbereidingen word aanzien als één van de redenen waarom er dit EK nauwelijks discussies waren over een beslissing. "Een scheidsrechter heeft alles goed gedaan als de fans zich na de wedstrijd afvragen wie de scheidsrechter eigenlijk was", citeert de UEFA het motto van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. De enige fase op het EK die echt bekritiseerd werd, was die waarbij Danijel Subasic een strafschop van de Spanjaard Danijel Subasic stopte, nadat de Kroatische doelman te snel van zijn lijn kwam. "Dat was een foutje", beaamt Collina. "Het is jammer dat zoiets gebeurt, maar het was wel een foutje in een wedstrijd die voor het overige prima gefloten werd."

Op het EK 2016 werden er gemiddeld 3,58 kaarten per wedstrijd getrokken. In 2012 waren er dat nog 4,04. Buitenspelsituaties werden in 93,54 procent van de gevallen correct beoordeeld, tegenover 90,28 procent vier jaar geleden. "Ze hebben een goede job gedaan. Totnogtoe zijn er geen problemen. Maar we moeten niet te voorbarig juichen. Er zijn nog altijd zeven wedstrijden te gaan", besluit UEFA-secretaris-generaal ad interim Theodore Theodoridis.

Twaalf scheidsrechterteams zijn nog in Frankrijk voor de eindfase van het toernooi, zes anderen zijn weer naar huis. "Dat heeft niets met hun prestaties te maken", benadrukt Collina. "We hebben gekozen voor de meest ervaren officials. Voor sommigen was dit het eerste grote toernooi."

Wie nog langer mag blijven en op de finale mag hopen, hangt af van het toernooiverloop. Zo zal de kwartfinale Polen-Portugal voor de Duitser Felix Brych de laatste match zijn, als Duitsland zich zaterdag ten koste van Italië voor de halve finales plaatst. Gaat Italië door, dan zit het toernooi voor de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli erop.

.

bron: Belga