“Europa van verschillende snelheden kan immobilisme vermijden”

Europa van verschillende snelheden kan immobilisme vermijden
Europa van verschillende snelheden kan immobilisme vermijden

De Europese leiders zijn vandaag omstreeks 9 uur aan tafel gegaan voor de tweede dag van hun Europese top. Het wordt een onuitgegeven formule: 27 staatshoofden en regeringsleiders praten over hoe het verder moet nu het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit gekozen heeft, de Britse eerste minister David Cameron is niet uitgenodigd. Volgens premier Charles Michel mag de EU niet ten prooi vallen aan immobilisme. Hij pleit opnieuw voor een Europa van verschillende snelheden. “Dit is een belangrijke vergadering”, zei Michel bij het binnengaan. “De 27 moeten eenheid tonen en de wil om samen verder te gaan.”

De premier stelt vast dat de ambitie om alles samen te willen doen in het verleden tot immobilisme heeft geleid, of op zijn minst die perceptie heeft gecreëerd. “Landen die samen verder willen gaan, moeten dat kunnen. Een Europa van verschillende snelheden, dat is mijn overtuiging en dat is ook mijn credo.”

De Brexit is een wake-upcall voor wie zich wil engageren, aldus Michel. Er kunnen wat hem betreft stappen vooruit worden gezet op het vlak van bijvoorbeeld veiligheid, werk, strategische investeringen en innovatie.

Bron: Belga