Aanslag Istanboel – Wereldleiders veroordelen “vreselijke gewelddaad”

Aanslag Istanboel - Wereldleiders veroordelen "vreselijke gewelddaad"

Na de aanslag van dinsdagavond in de luchthaven Atatürk hebben verschillende wereldleiders de gewelddaad veroordeeld. “De internationale luchthaven Atatürk is, net zoals de luchthaven van Brussel die eerder deze maand werd aangevallen, een symbool van internationale relaties en van de linken die ons verbinden”, aldus de woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest, die spreekt van een verschrikkelijke daad. “We blijven loyaal in onze steun aan Turkije, onze bondgenoot en onze partner in de NAVO, en blijven strijden tegen de dreiging van het terrorisme.”
“De EU steunt het Turkse volk. Ons hart is bij alle Turken”, tweette ook de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini na afloop van de Europese top in Brussel.
De Franse president François Hollande veroordeelt de aanslag, een vreselijke gewelddaad, met klem. “Deze terroristische daden volgen op andere aanslagen, waardoor de situatie in Turkije nog moeilijker wordt”, aldus de staatsleider. “We moeten actie ondernemen – zoals we dat ook voor Europa en Frankrijk doen – en onze diensten nog beter coördineren, zodat we de nodige stappen kunnen zetten in de strijd tegen het terrorisme.”
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei “geschokt” te zijn door “deze nieuwe laffe daad van terrorisme”. “Ik wil aan het hele Turkse volk zeggen dat we ons verenigd hebben in de strijd tegen het terrorisme en we elkaar zullen ondersteunen”, aldus Merkel.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet tot slot weten dat hij hoopt dat de verantwoordelijken van de aanslag gevat zullen worden, en dat ze rekenschap zullen afleggen. Ban staat bovendien achter het proces van Turkije en de internationale gemeenschap om de strijd tegen het terrorisme op te voeren.

bron: Belga