EU buigt niet voor Britten

Voor het eerst hebben de Europese staatshoofden samengezeten zonder het Verenigd Koninkrijk. De vraag die op ieders lippen brandde: hoe moet het nu verder? Een ding staat vast. Er is geen sprake van een Europese interne markt à la carte.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Hoewel de Britten momenteel nog in de Europese Unie zitten, kwamen de staats- en regeringsleiders gisteren al samen zonder Brits premier David Cameron. Hij zwaaide dinsdagavond laat af op de eerste dag van de Europese top. Na afloop lieten Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker  en de zijnen weten dat ze geen toegevingen zullen doen.

Als de Britten toegang willen krijgen tot de eenheidsmarkt, moeten ze ook de vier vrijheden respecteren die daaraan verbonden zijn, zoals het vrij verkeer van mensen. Tijdens de campagne in de aanloop naar het referendum zei onder anderen de voormalige Londense burgemeester Boris Johnson dat de Britten hun toegang tot de interne markt zullen kunnen behouden, ook al zouden ze hun EU-lidmaatschap opzeggen. Niets van, klinkt het unisono vanuit Brussel. «Wie opnieuw toegang tot onze markt wil krijgen, moet de vier vrijheden implementeren, zonder nuances», verduidelijkt Juncker.

Schots gelobby

Ook de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zakte naar Brussel af, waar ze onder meer liberaal fractieleider Guy Verhofstadt en Juncker ontmoette. Zij onderstreepte het belang dat Schotland aan de Europese Unie hecht en liet optekenen dat ze “zal vechten om Schotland in de unie te houden”. Juncker ontving haar met open armen, maar wil “zich niet moeien in het binnenlandse proces”. Europees president Donald Tusk wilde niet met Sturgeon rond de tafel zitten, omdat het “niet het gepaste moment” is.