Turkse premier slikt uitspraak over schadevergoeding aan Rusland alweer in

Turkse premier slikt uitspraak over schadevergoeding aan Rusland alweer in

De Turkse premier Binali Yildirim acht het vanmorgen uitgesloten dat Turkije een schadevergoeding aan Rusland zou betalen voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig in Syrië eind 2015. Hij komt daarmee terug op een uitspraak die hij nauwelijks één dag eerder nog had gedaan. Yildirim had gisterenavond aan de openbare zender TRT verklaard dat Turkije “indien nodig” bereid is een schadevergoeding aan Rusland te betalen. Maar lang heeft die mogelijkheid niet op tafel gelegen: dinsdagochtend trok de premier zijn uitspraak alweer in. “Er is geen sprake van het betalen van een schadevergoeding, we hebben enkel onze spijt betuigd”, klinkt het plots in een interview met de nieuwszender CNN-Türk.

De verwarde communicatie over de schadevergoeding komt er nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gisteren de hand naar Moskou had uitgestoken. Erdogan maakte toen ook duidelijk dat hij de betrekkingen tussen Turkije en Rusland opnieuw wil normaliseren.

De Russische president Vladimir Poetin heeft intussen in een reactie laten weten dat hij woensdag een telefonisch onderhoud met zijn Turkse ambtgenoot zal hebben. Hij noemt het Turkse initiatief tot toenadering “een erg belangrijke stap”. Poetin benadrukt wel dat het herstel van de relaties tussen beide landen tijd zal vergen. “We moeten niet denken dat alles op enkele dagen tijd genormaliseerd kan worden.”

De verhoudingen tussen Rusland en Turkije waren ernstig verstoord geraakt nadat het Turkse leger op 24 november 2015 een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald aan de Turks-Syrische grens. Daarbij kwam één piloot om het leven.

bron: Belga